Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Graffiti eltávolítás

Rendezés:

Graffiti eltávolítás és -megelőzés 

A graffiti eltávolítása és megelőzése sokáig megoldhatatlan feladat volt. Legtöbbször csak az újrafestés, rossz esetben az újraszínezés segített eltüntetni a művészi, de leginkább ronda feliratokat.

A graffiti Amerikából származó jövevényszó, amely feliratokat jelent. New Yorkban alakult ki a kultúrája, pontosan a 183. utcában, ahol a fiatalok szignózták a közterületek üres falait. A ‘60-as években került át a “tengeren innenre”, azaz Európába. Magyarországon az 1990-es rendszerváltozást követően élte fénykorát a lázadás, a változás szimbólumaként.

Ma már egyszerű rongálássá silányult, hiszen egyre kevesebben festenek művészi igényű, ezáltal hasonlóan kidolgozott és igényes feliratokat. Igaz, egyre kevesebb teret hagynak a firkálóknak, hiszen mindenki igyekszik beépíteni, eltakarni, mintával ellátni azokat a falfelületeket, amelyek üres rajzlapként szolgálnának az utcai művészeknek, vagyis inkább rongálóknak. Ez egyfajta megelőzés, azonban a baj így is megtörténhet - ilyenor pedig jó, ha van kéznél graffitieltávolító.

Van, aki rongál, más helyreállít

A rongálás egyfajta kiélése a belső frusztrációnak. A graffiti egy agresszív, kéretlen esztétikai szolgáltatás, amelynek művelője saját belső feszültségét vezeti le, saját fontosságát bizonyítja azáltal, hogy nagy, hivalkodó, színes betűkkel teszi le névjegyét mások házának falára, kerítésére. Ez a magántulajdon durva megsértése. Nem csoda hát, ha a sértett fél nincs elragadtatva az alkotástól. A felület minőségétől, színétől függően a legtöbb esetben ilyenkor a teljes festés vagy színezés segít, amely időigényes, költséges, ráadásul újabb felületet ad a kisstílű rongálóknak.

Az eltávolítása kemény munka. Az élet íze című filmben Helen Mirren színésznő a szakadó esőben órákon át sikál egy bántó feliratot a szomszéd étterem faláról, amelyet ráadásul az egyik kollégája pingált oda. A jelenet elsősorban az értékrendet, a felülemelkedést, a bocsánatkérést szimbolizálja, azonban látható a valóban kemény munka, amellyel a fal nagyjából megtisztítható, bár a felület utána sem lesz olyan, mint eredetileg volt.

Nem is kell bekapcsolni a televíziót, elég, ha megnézzük a vonatokat és a metrókocsikat. Néhány, főleg pár évvel ezelőtt ki sem látszott a színes festék alól. A tömegközlekedési társaságoknak be kellett ruházniuk a graffiti elleni védelemre. A különböző speciális bevonatok természetesen többletköltséget jelentenek. Azonban ez is olcsóbb, mintha újra kellene fényezni egy egész szerelvényt, amelyet annak pihenőideje alatt a vezérlőkocsitól a végéig összefirkáltak… Ezekről a bevonatokról a festék könnyebben távolítható el, nem sérül a jármű eredeti fényezése. 

Graffitieltávolítás és -megelőzés otthon

Aki kockáztat, és nem ijed meg a hódítók agressziójától, és mégis telibe betonozza és színezi a kerítését, vagy éppen a háza egyik fala közvetlenül az utcára épült, jó, ha felkészül. Graffitimegelőző védőbevonatunk légáteresztő, nem zárja dunsztba a falat. A porózus felületeken jól használható, megakadályozza, hogy a festék behatoljon a falba, így támadás esetén könnyebben helyreállítható az eredeti állapot. Az eltávolítószer pedig segít a frikák eltávolításában. A mentőcsomag részei egyetlen kattintással a kosárba tehetők. A fizetés gyors és biztonságos.

Az oldalon láthatók az értékelések, amelyek további támpontot adnak a döntéshez. Az ár és a kiszerelés segít a vásárlásban, hogy a falkezelés optimális körülmények között működhessen. Ha van hívogató falfelülete, ne habozzon, készüljön fel az önjelölt művészek megjelenésére!